04 oktober 2017
Naar aanleiding van de ondertekening van de gemeenschappelijke verklaring van 20 april 2016 van de federale regering, de erkende erediensten en vrijzinnige organisaties, trad het Executief van de Moslims van België (EMB), vertegenwoordigd door zijn voorzitter, dhr. Salah Echallaoui, op 4 oktober 2017 op als medeorganisator van het colloquium “Religioptimist – De sociale bijdrage van de erkende erediensten in onze maatschappij” samen met de katholieke eredienst (vertegenwoordigd door monseigneurs Jozef De Kesel en Guy Harpigny), de orthodoxe eredienst (monseigneur Athenagoras Peckstadt en eerw. Evangelos Psallas), de joodse eredienst (dhr. Philippe Markiewicz), de Anglicaanse eredienst (dhr. Jack McDonald) en de protestantse eredienst (dhr. Steven H. Fuite).
Dit colloquium kon ook gehouden worden dankzij de actieve steun van de Minister van Justitie, dhr. Koen Geens.
De ontmoeting vond plaats in het prestigieuze kader van de vergaderzaal van de senaat waar op dit ogenblik de tentoonstelling “Superdemocratie” loopt.
Ook de vertegenwoordiger van de Boeddhistische Unie van België, verschillende ambassadeurs, religieuzen, personaliteiten uit de academische en verenigingswereld en jongeren van diverse overtuigingen waren aanwezig.
De voorzitter van de senaat, mevr. Christine Defraigne, leidde de vergadering in met een welkomstwoord.
In de loop van de dag werd het woord gegeven aan verschillende vertegenwoordigers die elk hun overtuiging vertegenwoordigden. Voor de moslimeredienst werd de vergadering toegesproken door de dames Ismat Jahan, Ambassadeur van de Organisatie voor Islamsamenwerking bij de Europese Unie, en Mariem Bouselmati, sociologe en voorstander van gelijke kansen en gelijkheid tussen man en vrouw.
Mevr. Jahan had het in hoofdzaak over twee punten: de dialoog en de religieuze toenadering als culturele noodzaak, en de integratie als het beste mechanisme voor begrip in het dagdagelijkse communicatieproces en het samenleven van beschavingen.
Mevr. Bouselmati legde vooral de nadruk op de positieve inbreng van de godsdienst als bron van zin en symbolen waaruit iedereen kan putten in functie van de eigen interesses. Volgens haar werkt de godsdienst voor vrede en samenleven, op voorwaarde dat die juist wordt begrepen.
Na de verschillende uiteenzettingen namen jongeren van verschillende overtuigingen het woord en vertolkten hun beleving van het thema.
De dag werd afgesloten met een sterke boodschap van de Minister van Justitie. “De interreligieuze tolerantie is geen zwakheid en zeker geen laksheid maar een sterke ethische kracht die gewaardeerd moet worden”, daarna riep hij alle deelnemers op tot “tolerantie, luisterbereidheid, reflectie, bezinning en dialoog”.
Programma van de dag:
- Welkomstwoord van de voorzitter van de senaat Christine Defraigne en van de Minister van Justitie, Koen Geens
- La Belgique, un état laïque ? – Hervé Hasquin, voormalig rector van de ULB, levenslang secretaris van de Koninklijke Academie van België, schrijver en politicus
- Kan een redelijk mens godsdienstig zijn ? – Rik Torfs, professor canoniek recht en voormalig rector van de Leuven
- Un authentique scientifique peut-il être religieux ? – Dominique Lambert, doctor in de Natuurwetenschappen en Filosofie, gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Namen en gastprofessor aan de UCL
- Het woord aan de protestanten door Marian Knetemann en François Choquet
- Het woord aan de katholieken door Leen Decin, astrofysica en gewoon hoogleraar aan de UCL
- Het woord aan de evangelische erediensten door Everhard van Dalen
- Het woord aan de joden door Evelyne Harberfeld en Nadine Larchy
- Het woord aan de moslims door Ismat Jahan en Mina Bouselmati
- Het woord aan de orthodoxen Joanna Pelgrims en Cosmas Vasiliadis
- Het woord aan de Anglicanen door Alison Rose, ambassadrice van het Verenigd Koninkrijk in België, en Heather Roy, secretaris-generaal van Eurodiaconia
- Pauze
- Filmvoorstelling (https://youtu.be/yfNqEE7oDEs) en het woord aan de jongeren
- Afsluitend woord door Koen Geens, Minister van Justitie
Klik “HIER” voor de foto’s